Strana ulaganja: Italijane privukli tešanjski majstori

Bez autora
Jul 19 2011

Potpredsjednik firme ORIC Italiana Mario Alberto Orlandini, boraveći u Tešnju, iskazao je veliki interes da u ovom gradu otvori metaloprerađivački pogon koji bi proizvodio dijelove za General Motors. Vrijednost investicije kreće se oko 1,5 miliona eura, što bi omogućilo zapošljavanje 20 do 25 vrhunskih majstora. Otvaranju pogona prethodilo bi otvaranje prodavnice i skladišta dijelova koji se koriste u rudarstvu, elektroindustriji, proizvodnji medicinske opreme. Gostima iz Italije prezentirane su povoljnosti investiranja u industrijskim zonama Vila i Ukus, a oni su naglasili da im je Tešanj interesantan jer ima tradicionalno obučenu i kvalitetnu radnu snagu. S obzirom na to da bi se u ovom pogonu obrađivala legura veoma zahtjevnih materijala, taj posao može se povjeriti samo dobrim i preciznim majstorima. Domaćini su uvjereni da će još jedna atraktivna investicija doći u Tešanj.

Strana ulaganja: Italijane privukli tešanjski majstoriPotpredsjednik firme ORIC Italiana Mario Alberto Orlandini, boraveći u Tešnju, iskazao je veliki interes da u ovom gradu otvori metaloprerađivački pogon koji bi proizvodio dijelove za General Motors.

Vrijednost investicije kreće se oko 1,5 miliona eura, što bi omogućilo zapošljavanje 20 do 25 vrhunskih majstora. Otvaranju pogona prethodilo bi otvaranje prodavnice i skladišta dijelova koji se koriste u rudarstvu, elektroindustriji, proizvodnji medicinske opreme...

O tome je u Skupštini općine Tešanj razgovarao sa savjetnikom i pomoćnikom općinskog načelnika Ismarom Alagićem i Hamzalijom Hojkurićem.

Gostima iz Italije prezentirane su povoljnosti investiranja u industrijskim zonama Vila i Ukus, a oni su naglasili da im je Tešanj interesantan jer ima tradicionalno obučenu i kvalitetnu radnu snagu. S obzirom na to da bi se u ovom pogonu obrađivala legura veoma zahtjevnih materijala, taj posao može se povjeriti samo dobrim i preciznim majstorima. Domaćini su uvjereni da će još jedna atraktivna investicija doći u Tešanj. Ako se to dogodi, bit će to peta italijanska firma u ovom gradu. Osim njih, ovdje posluje pet holandskih, više njemačkih i kompanija iz ostalih zemalja zapadne Evrope.

No, Tešanj „napadaju" i Kinezi, pri čemu su izgledne investicije nekoliko kompanija. Na tome zdušno radi i ambasador BiH u Kini Amel Kovačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik